Dredd bíró

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Hány jogász kell egy státusszal rendelkező tanár eltávolításához?

2007.11.27. 08:40 | Caracalla | Szólj hozzá!

A Bloomberg vezette New York adminisztrációja sajátos néven - Tanári Teljesítmény-Ellenőrző Egység (Teacher Performance Unit) - egy új jogászcsapatot állított fel - írja a New York Times (míg a címet az Overlawyeredtől loptam). Természetesen az új egység célja a tanári munka színvonalának emelése, a jelenlegi gárda segítése.

De ha ez esetleg nem lenne sikeres, akkor a fenti egységnek megfelelő dossziéja lesz a tanárokkal szembeni fellépéshez, lehetőség szerint kikerülve a meglehetősen nehézkes fegyelmezési-felelősségi rendszert.

Azt hiszem egyértelmű, hogy Magyarországon az egyetemi oktatókkal kapcsolatban is elkélne egy ilyen megoldás - és egyben hozzájárulna a jogász-munkanélküliség csökkentéséhez is.

Címkék: jog oktatas felelosseg

Hogyan oszlassuk fel az újságírókból álló forgalomzárat?

2007.11.18. 18:23 | Caracalla | Szólj hozzá!

Beköszöntő és első bejegyzés.

Kedves Mindenki! Végre sikerült rádumálnom az első áldozatot szerzőtársat egy közös jogi témájú blog írására, amely ilyen jelleggel valószínűleg az első az országban.

És szerencsére a média szolgáltatja is a forrásokat, most éppen a letartóztatott újságírók ügyét, akik úgymond csak tudósítottak a Batthyányi-örökmécsesnél. Először is szögezzük le, hogy az újságírókkal való bánásmód nem volt semmiképpen sem túl kemény vagy engedékeny, egy átlagos fellépésről van szó.

Ellenben nagyon szépen meg lehet figyelni, hogy egy eléggé alapvető szabadság: a sajtószabadság gyakorlati megvalósulása hogyan vezet egy engedély nélküli tüntetés sikeréhez. Ennek prototípusa volt a Rákóczi úton és az Erzsébet-hídon amikor a viszonylag kevés számú engedély nélküli tüntető hatását erőteljesen felnagyította az őket követő tudósítók csapata.

A kérdés: mit tehet ilyenkor a rendőrség? Mert egyfelől szép és jó, hogy sajtószabadság van, meg közérdekű tájékoztatás meg ilyesmi, de másfelől csak nem lehet az újságírók testén mintegy átteleportálni a villamosokat. Ugyanakkor nem kevésbé tűnik tarthatatlan gyakorlatnak az újságírók letartóztatása, különösen ha tudnak írni (mondjuk a papíralapú újságírókat felőlem vihetik).

Mindig érdekes probléma, amikor egy szép eszme (vö alapjog) gyakorlatilag nem kívánt eredményre vezet, és akkor nem nagyon marad más, mint az alapjogok arcon köpdösése, vagy megbénul a forgalom (mármint még jobban).

És ezzel az első tárgyalást berekesztem.

Címkék: jog media rendorseg alapjog letartoztatas